Wat zit er in brood?

Volgens de Warenwet zijn kenmerkende ingrediënten van brood: meel, water of melk, een rijsmidel (desem, gist), toevoegingen als geplette tarwe en zout.
Maar er mag veel meer in zitten. Onderstaand lijstje stond van het etiket van luxe witte bollen van een supermarkt.

  1. Tarwebloem (62%, tarwegluten)
  2. Water
  3. Bakkersgist
  4. Weipoeder (melk)
  5. Dextrose
  6. Melkeiwit (melk)
  7. Volle melkpoeder (melk)
  8. Tarwegluten
  9. Botervet (melk)
  10. Bakkerszout (1,1%)
  11. E482 (= Calciumstearoyllactaat, emulgator)
  12. E481 (= Natriumstearoyollactylaat, emulgator)
  13. Glucosestroop
  14. Magere melk (melk)
  15. Lupinemeel
  16. Raapzaadolie
  17. Tarwemoutmeel
  18. Aroma (melk)
  19. Enzym
  20. Erwteneiwit
  21. E300 (= ascorbinezuur = vitamine C, meelverbeteraar)
  22. E920 (= L-Cysteïne, meelverbeteraar)

Kan sporen bevatten van ei, soja, noten en sesam

Een vreemde opsomming: volle melk, magere melk, boter, weipoeder, melkaroma.
En heel wat (verborgen) suiker: dextrose, glucosestroop, lactose (suiker in volle en magere melk) en moutmeel. 

Ter vergelijking het witbrood van BakkerBert:

  1. Bloem (49% [tarwebloem (45%, roggebloem])*
  2. Water (30%)
  3. Zuurdesem (20% [tarwebloem* (38%); volkoren tarwemeel* (12%); water])**
  4. Zout (1%, [bakkerzout (50%); gejodeerd natriumarm zout (50%)])

*  minimaal van biologische herkomst,
** bevat sporen van speltbloem en volkoren speltmeel