Wat zit er in brood?
Volgens
de Warenwet zijn kenmerkende ingrediënten van brood: meel, water of
melk, een rijsmidel (desem, gist), toevoegingen als geplette tarwe en zout.
Maar er mag veel meer in zitten. Onderstaand lijstje stond van het etiket van luxe witte bollen van een supermarkt.
-
Tarwebloem (62%, tarwegluten)
- Water
- Bakkersgist
-
Weipoeder (melk)
-
Dextrose
- Melkeiwit (melk)
- Volle melkpoeder (melk)
- Tarwegluten
- Botervet (melk)
- Bakkerszout (1,1%)
- E482 (= Calciumstearoyllactaat,
emulgator)
- E481 (= Natriumstearoyollactylaat,
emulgator)
- Glucosestroop
- Magere melk (melk)
- Lupinemeel
- Raapzaadolie
- Tarwemoutmeel
- Aroma (melk)
- Enzym
- Erwteneiwit
- E300 (= ascorbinezuur = vitamine C,
meelverbeteraar)
- E920 (= L-Cysteïne, meelverbeteraar)
Kan sporen bevatten van ei, soja, noten en sesam
Een vreemde opsomming: volle melk, magere melk, boter, weipoeder, melkaroma.
En heel wat (verborgen) suiker: dextrose, glucosestroop, lactose (suiker in volle en magere melk) en moutmeel.
Ter vergelijking het witbrood van BakkerBert:
- Bloem (49% [tarwebloem (45%, roggebloem])*
- Water (30%)
- Zuurdesem (20% [tarwebloem* (38%); volkoren
tarwemeel* (12%); water])**
- Zout (1%, [bakkerzout (50%); gejodeerd natriumarm zout (50%)])
* minimaal van
biologische herkomst,
** bevat sporen van speltbloem en volkoren speltmeel