Speltbrood gezonder dan
tarwebrood?
Speltbrood is niet per definitie gezonder dan tarwebrood.
Dat is ook niet zo vreemd: tarwe
is onstaan uit spelt.
Tarwe heeft een veel hogere opbrengst per hectare, en spelt raakte daarom uit beeld.
Speltbrood smaakt iets anders
dan tarwebrood. Wat zoeter en een tikkeltje nootachtig.
Spelt met pompoenpit is een mooie combinatie. De pompoenpit roostert tijdens het bakken en
versterkt de nootsmaak.
Het lijkt erop dat spelt inderdaad wat prettiger is voor je spijsvertering.
Maar de vaak gehoorde bewering dat spelt geen gluten bevat, klopt niet. Spelt past beslist niet in een glutenvrij dieet.
Bijzonder en lekker brood. Fijn dus dat spelt terug is gekeerd uit de hoek van de vergeten granen.
Er is de afgelopen jaren een hype van gemaakt.
Maar dat had ook een andere reden.
De bakkerijwereld was toe aan 'iets 'nieuws'.
Dat mag je lezen als: we zoeken
brood met meer marge.
Een
hogere prijs is op zich wel terecht. Spelt is inkoop een stuk duurder
dan tarwe. En de bakker moet zijn machines anders instellen, minder kneden,
korter rijzen. Dat verhoogt de kostprijs ook.
Maar er speelt ook iets anders. De Warenwet let er
alleen op of er inderdaad spelt in het brood zit. Al vanaf een paar procent spelt mag je het
verkopen onder de naam 'speltbrood'.
Er zijn dus verschillende soorten speltbrood in omloop.
Aan de ene kant brood van 100% spelt, aan de andere kant tarwebrood met wat spelt. En alles daar tussen.
In Duitsland is zoiets ondenkbaar. Volgens de Duitse Warenwet bevat speltbrood ('Dinkelbrot') minstens 90% spelt.
Emmer en tritordeum
Het spelt-effect begint wat weg te zakken. Tijd voor iets nieuws.
De eerste kandidaat is 'emmer'. Een oude graansoort, nog ouder dan spelt.
Albert Hein verkoopt het al een tijdje (gemaakt van 38% emmer en 62% tarwe).
De tweede kandidaat is 'tritordeum'. Dat is een recent
ontwikkelde graansoort uit
Spanje, een kruising van harde tarwe en wilde gerst. Het is een robuust
graan: minder water nodig en minder gevoelig voor ziekte.
Het is pas een paar jaar op de Nederlandse markt. In 2018 werd het stevig gepromoot. De
wielerploeg
van Jumbo deed het dat jaar goed omdat ze waren overgeschakeld op
brood van tritordeum. Minder maag-darmklachten, betere nachtrust,
minder gluten. De Limburgse bakker die het brood had uitgedacht kreeg
grote interviews. Zit inmiddels ook in de Liefde-en-passie collectie (40% tritordeum en 60% tarwe)