<<logo bakker bert>>


Hoe maak je desembrood?


In grote lijnen: mengen, kneden, eerste rijs, kort kneden ( 'doorslaan'), vormen van het brood, tweede rijs, bakken. Als je wel eens gistbrood hebt gemaakt, herken je de stappen. Je gebruikt alleen een ander rijsmiddel, desem. Daardoor zijn de rijstijden veel langer.


Met desem kan je alle soorten brood maken. Wit, bruin, volkoren, met noten, met vijgen et cetera.
Wij maken er ook krentenwegge mee, met 65 gram (!) krenten per 100 gram meel.
En zelfs pizzadeeg.

Verse desem is makkelijk zelf te maken. De eerste keer meng je meel en water en laat dat een ongeveer een week rijpen.
Daarna hou je elke keer als je bakt wat desem apart voor de volgende keer, doet er vers meel en water bij, en een dag later heb je al weer een nieuwe portie desem. Als je niet regelmatig bakt, is verse desem dus niet zo handig. Het is maar een dag goed te houden (in de koelkast tot een week).

Desem is ook kant-en-klaar te koop. Als vloeibaar concentraat of gedroogd. Je vindt het (in Nederland) niet in de supermarkt, je zult ervoor naar een molenwinkel moeten. Of online bestellen.
Probeer er eerst achter te komen waar het gemaakt is. Als de desem in Duitsland is gemaakt, is de waarschijnlijk nogal zuur. In Duitsland is compact en zuur desembrood vrij populair.