<<logo bakker bert>>

Desembrood gezonder dan gistbrood?

Wel iets, maar dat hangt ervan af waar je op let.


Brood, zowel desem als gist, is calorierijk. Met 100 gram brood (3 sneetjes) kom je al aan 230 kcal. Meer dan 10% van je dagelijkse behoefte. Nog zonder boter of beleg.
En er zit veel zout in. De wettelijke norm wordt wel steeds lager, maar toch. In 100 gram brood mag op dit moment 1,2 gram zout zitten, en dat is 20% van de aanbevolen maximum-inname per dag.

F&S

Indirect is desembrood wel iets gezonder. Desembrood is luchtig en sappig, maar niet zo overdreven gerezen als veel gistbrood. Een standaardsnee (ongeveer 33 gram) is dus kleiner,  en daar kan je simpelweg minder boter en beleg op kwijt.

Verder hou je van desembrood langer een verzadigd gevoel en daardoor eet je mogelijk wat minder.
Dat effect heeft te maken met suiker. Desembrood bevat naar verhouding meer zogeheten 'langzame suikers'.
Dat zijn suikers die geleidelijk worden opgenomen in je bloed.
Snelle suikers, zoals glucose (druivensuiker) en sacharose (kristalsuiker), veroorzaken een snelle en hoge suikerpiek. Ze geven daardoor snel energie, maar je lichaam schiet wat door bij het wegwerken van de piek. Gevolg: de piek wordt een dip en je krijgt weer trek.


Tarwemeel bevat een stof (fytinezuur) die de opname van voedingsstoffen als kalk (calcium) en sommige mineralen kan hinderen.
Zuurdesem ruimt dat zuur op, gist niet.

Opmerking
Naar schatting 1% van de Nederlandse bevolking krijgt zeer ernstige gezondheidsproblemen door de gluten in brood. Desembrood of gistbrood maakt dan niet uit. Tarwe of spelt maakt ook niet uit, spelt bevat ook gluten. Glutenvrij brood wordt gemaakt van heel andere grondstoffen: haver, boekweit, rijst, mais, teff, et cetera. Zonder gluten kan brooddeeg niet rijzen. Vaak wordt bakpoeder gebruikt, net als bij cake.