Desembrood
gezonder dan gistbrood?
Wel iets, maar dat hangt ervan af waar je op let.
Brood, zowel desem als gist, is calorierijk. Met 100 gram
brood (3 sneetjes) kom je al aan 230 kcal. Meer dan 10% van je
dagelijkse behoefte. Nog zonder boter of beleg.
En er zit veel zout in. De wettelijke norm wordt wel steeds lager, maar
toch. In 100 gram brood mag op dit moment 1,2 gram zout zitten, en dat
is 20% van de aanbevolen maximum-inname per dag.
Indirect is desembrood wel iets gezonder. Desembrood is luchtig
en sappig, maar niet zo overdreven gerezen als veel gistbrood. Een
standaardsnee (ongeveer 33 gram) is dus kleiner, en daar kan
je simpelweg minder boter
en beleg op kwijt.
Verder hou je van
desembrood langer een verzadigd gevoel en daardoor eet je mogelijk
wat minder.
Dat effect heeft te maken met suiker. Desembrood bevat naar
verhouding meer zogeheten 'langzame suikers'.
Dat zijn suikers die
geleidelijk worden opgenomen in je bloed.
Snelle suikers, zoals glucose
(druivensuiker) en sacharose (kristalsuiker), veroorzaken een snelle en
hoge
suikerpiek. Ze geven daardoor snel energie, maar je lichaam schiet wat
door bij het wegwerken van de piek. Gevolg: de piek wordt een dip en je
krijgt weer trek.
Tarwemeel bevat een stof (fytinezuur) die de opname van voedingsstoffen
als kalk (calcium) en sommige mineralen kan hinderen.
Zuurdesem ruimt dat zuur op, gist niet.
Opmerking
Naar schatting 1% van de
Nederlandse bevolking krijgt zeer ernstige gezondheidsproblemen door de
gluten in brood. Desembrood of gistbrood maakt dan niet uit. Tarwe of
spelt maakt ook niet uit, spelt bevat ook gluten. Glutenvrij brood
wordt gemaakt van heel andere grondstoffen: haver, boekweit, rijst,
mais, teff, et cetera. Zonder gluten kan brooddeeg niet rijzen. Vaak
wordt bakpoeder gebruikt, net als bij cake.