<<logo bakker bert>>

Wat is brood?

Beetje cru gesteld misschien, maar brood wordt gemaakt van graszaad. Sommige grassoorten, zoals tarwe, spelt, gerst en rijst maken zaadkorrels die geschikt zijn voor menselijke consumptie. De (graan)korrel is te hard om rauw te eten. Je kunt ze koken, denk aan zilvervliesrijst. Of de korrels vermalen tot meel en er een voedzame pap van koken (gortepap, griesmeelpap, rijstepap).

Duizenden jaren geleden is ontdekt, dat  gemalen graan met water reageert. Het mengsel begint na een paar dagen 'bellen te blazen' en verandert in een soort schuim. Dat 'schuim' kan je bakken. Dat was de voorloper van het gerezen brood zoals dat we nu kennen. De techniek is daarna natuurlijk verbeterd.

De wet zegt het als volgt (Warenwetbesluit meel en brood, 'Broodbesluit'):
"Brood is gebakken eetwaar (van meel en/of bloem) met als kenmerkende bestanddelen:
Niet alle granen zijn geschikt om gerezen brood mee te maken. Tarwe, rogge en spelt bevatten een soort eiwit dat in contact met water gluten vormt. Tijdens de rijs van het deeg ontstaan gasbelletjes, en gluten houden die vast in het deeg. Rijst en mais bevatten geen gluteneiwit. Je kunt er daarom met het meel geen gerezen brood mee maken.