<<logo bakker bert>>

Bakkerszout of zeezout

Op verpakt brood staat meestal 'bakkerszout' of 'gejodeerd zout'.

Gelukkig.
Je hebt per dag niet veel jodium nodig, maar het zit bijna in geen enkel voedingsmiddel. Alleen in zeewier, sommige vissen en een heel enkele groente. Een jodiumtekort geeft nare problemen met je stofwisseling en hormoonhuishouding (trefwoord hypothyreoïdie).

Daarom werd de afgelopen tientallen jaren uit voorzorg jodium toegevoegd aan brood. Brood at iedereen.
Bakkers waren wettelijk verplicht om broodzout te gebruiken met toegevoegd jodium. En ook het zout voor de consument bevatte jodium (JoZo = Jodium Zout).
Op die manier was de kans klein dat men met een jodiumtekort te maken zou krijgen.

Bij ouderen was het nog wel een probleem, want die aten weinig brood.

De rechter verbood de verplichte jodiumtoevoeging een paar jaar geleden. De consument moest zelf kunnen beslissen of hij jodium in zijn eten wil.
Een misverstand: de consument kan daar alleen over beslissen als hij weet hoe het zit, en dat is  nooit echt uitgelegd.


De gezondheidsgevolgen vallen tot nu gelukkig nog mee. Supermarkten en grotere bakkers hebben in een convenant afgesproken dat ze uit voorzorg zout met jodium blijven gebruiken.  Dat heet nu bakkerszout (i.p.v. broodzout) en het mag ook worden toegevoegd aan andere bakkerijproducten (o.a. gebak, koekjes, saucijzenbroodjes en pizza).

Het Voedingscentrum waarschuwt voor brood van biologische bakkers en van thuisbakkers . Als die zout zonder jodium gebruiken,

zoals zeezout, loop je risico op een jodiumtekort.

Wij gebruiken bakkerszout en dieetzout (LoSalt met jodium).